Ilmainen opasvihko avuksesi - kuinka hakeutua Kelan kuntoutuspsykoterapiaan ja mitä huomioida etsiessäsi itsellesi psykoterapeuttia.
Psykoterapiaan hakeutuessasi saattaa mielessäsi olla paljon kysymyksiä ja terapiaan liittyviä monenlaisia tuntemuksia:
– Mitä teen ja mistä aloitan, jotta pääsen psykoterapiaan?
-Mistä tiedän kuka psykoterapeutti minulle on oikea?
-Tarvitseeko käydä monella eri psykoterapeutilla tutustumassa ja miksi?
-Mitä tutustumiskäynnillä tapahtuu?
-Mitä minun on hyvä kertoa itsestäni psykoterapeutille tutustumiskäynnillä?
Moni kokee psykoterapiaan hakeutumisen vaivalloiseksi ja eri psykoterapeuttien luona tutustumiskäynneillä käynnin kuormittavaksi kun olisi jo halu päästä aloittamaan. Olen tehnyt sinulle Psykoterapiaan hakeutujan opasvihkon avuksesi, jotta juuri sinä löytäisit itsellesi sopivan psykoterapeutin.
PARI VINKKIÄ OTTAESSASI YHTEYTTÄ PSYKOTERAPEUTTIIN
Tutustu ensin eri psykoterapeuttien kotisivuihin, jos heillä sellaisia on. Kun viestistäsi näkyy, että olet tutustunut psykoterapeutin kotisivuihin ja suuntaat yhteydenottosi vain hänelle, tuntuu viestisi henkilökohtaisemmalta. Jos laitat saman viestin suurelle määrälle psykoterapeutteja, voi vastausprosentin määrä olla valitettavasti pienempi. Sähköpostiviestit, jotka on lähetetty usealle kymmenelle tai jopa sadalle psykoterapeutille, voi helpommin jäädä vastaamatta. Itse ajattelen, että yhteydenotto sähköpostitse tai tekstiviestillä on toimivin keino, koska ainakin itse en koskaan suoraan pysty puhelimeen vastata. Puhelimeni on työpäivien aikana äänettömällä ja vastaan vain sellaisiin yhteydenottoihin, jotka esittävät asiansa viestitse.
Ethän esitä sähköpostissa laajoja kysymyksiä, joissa pyydät psykoterapeuttia kuvaamaan omaa työhistoriaa ja työskentelyotettaan. Sitä on usein mahdoton saada tiivistettyä muutamaksi lauseeksi, koska me psykoterapeutit tunnetusti opiskelemme usein jatkuvasti. Yhteydenottoja tulee paljon eikä työn lomassa ole mahdollista laajasti kertoa itsestään. Välillä huomaan myös, että asiakas tietyllä lailla asettaa psykoterapeutin “työhaastatteluun”, jossa olettaa psykoterapeutin perustelevan miksi juuri hän olisi asiakkaalle paras terapeutti. Tämä ajatus sotii psykoterapeutin ammattietiikkaa vastaan, koska ainakin minä uskon, että on monia hyviä vaihtoehtoja ja tutustumiskäynnin tarkoitus on varmistua olisiko juuri tämä psykoterapeutti asiakkaalle hyvä. Ajattelen, että pääpaino tutustumiskäynnillä on myös asiakkaan tilanteen kartoitus. Psykoterapeutti voi kuunnella kokeeko hän pystyvänsä vastaamaan asiakkaan toiveisiin ja tarpeisiin sekä tottakai voi kertoa osaamisestaan/ koulutuksistaan ja työhistoriastaan tapaamisella.
Kerrothan sinäkin sähköpostissa suhteellisen lyhyesti tilanteestasi jo tietoturvallisista syistä.
Viime vuosina olen huomannut, että myös asiakkaat, joille psykoterapeutti tarjoaa tutustumiskäyntiaikaa, ei vastaakaan viestiin! On siis kohteliasta myös asiakkaana vastata kieltävästi psykoterapeutille, jos olet jo saanut itsellesi psykoterapeutin tai olet tullut toisiin ajatuksiin etkä olekaan hakeutumassa psykoterapiaan.
Kaikilla psykoterapeuteilla ei ole hintatietoja esillä tai millaisina aikoina he kykenevät ottamaan uusia asiakkaita vastaan.Tämä voi olla luonnollisesti tekijä, joka vaikuttaa löydättekö yhteistä tapaamisaikaa psykoterapia tapaamisille ja vaikuttaa halukkuuteesi tulla tutustumiskäynnille. Ilmoitathan kuitenkin tästä psykoterapeutille, joka tarjoaa sinulle mahdollisuutta tulla tutustumiskäynnille. Näin hän voi nopeammin tarjota paikkaa sellaiselle, jolle aika sopii paremmin. Itse tarjoan tutustumiskäynti mahdollisuutta aina kerrallaan rajatulle määrälle, koska olen valmistautunut siihen, että pystyn ottamaan myös jokaisen tutustumaan tulevan psykoterapiaan.
Tilaamalla ilmaisen opasvihkon sähköpostiisi, saat kaikki vinkkini yhteydenottoon, tutustumiskäynnille menemiseen, psykoterapiaan valmistautumiseen sekä huomioita kuinka käytännön asioista, jotka tukevat psykoterapiassa käymistäsi.
Mielenkiintoista itsetuntemuksen syventämisen matkaa toivottaen,
Categories: : Kelan kuntoutuspsykoterapia, psykoterapia